Ingredience
2 lžíce olivového oleje plus olej na pokapání • 2 stroužky jemně utřeného česneku • 400 g rajského protlaku v konzervě • malá hrst listů bazalky • 350 g kvalitní pšeničné mouky • 7 g sušeného droždí • 1 lžíce hrubé mouky nebo jemné krupice • 1 čajová lžička soli • 275 ml vlažné vody • • TIPY NA OBLOHU • sýr neobsahující mléko / ananas / bazalka / špenát / houby / slanina / paprika
Postup (doba přípravy cca 50 - 60 minut)
- POSTUP NA PŘÍPRAVU OMÁČKY NA PIZZU
- Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm po dobu několika sekund česnek.
- Přidáme rajský protlak, ochutíme a povaříme 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- POSTUP NA PŘÍPRAVU TĚSTA
- Mouku dáme do misky ručního mixéru (nebo hnětače těsta s příslušným nástavcem).
- Přidáme čajovou lžičku soli, kterou nasypeme k okraji misky a droždí nasypeme na druhou stranu.
- Přidáme 275 ml vlažné vody a mícháme na pomalý chod, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Těsto vložíme do lehce vymazané misky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejeme na 220 °C.
- Těsto několik minut prohnětáváme, potom je rozdělíme na poloviny a každou polovinu rozválíme na co nejtenčí placku.
- Obě placky přeneseme na pečicí plech posypaný hrubou moukou nebo krupicí.
- Rajčatový protlak rozdělíme na obě pizzy a rozetřeme jej téměř až k okraji.
- Poklademe oblohou a pizzu trochu pokapeme olejem.
- Pečeme 15–20 minut nebo dokud není těsto propečené.